A bűnözőt nem érdekli a megyehatár

A bűnözés nem áll meg a megyehatároknál, ezért a polgárőr egyesületek is igyekeznek összehangolni a munkájukat.  A vasi-, veszprémi-, és zalai megyehatárhoz közel tevékenykedő Csáfordi Polgárőr Egyesület napi kapcsoltban áll a közeli települések egyesületeivel.

Csáford valaha önálló település volt, 1984-ben Zalaszentgróthoz csatolták. A csáfordiak viszont városrészként is őrzik identitásukat, s ezt erősítendő önálló polgárőr egyesületet alakítottak.

S nem is akármilyent! Elnöküket, Frekk Sándort az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnökségének javaslatára az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmával a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozat kitüntetésben részesítette.

A Veszprém megyei Gógánfa valaha Zala megyéhez tartozott, ennek okán is szorosan együttműködik a csáfordiakkal, de mindkét egyesület jó kapcsolatot ápol a közeli Vas megyei egyesületekkel is.  A gógánfai szervezet, miután négy tagjuk elvégezte a tűzoltó alaptanfolyamot is, Gógánfa Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületté alakult, az 50 fős közösséget Marton Tibor irányítja, akinek a felesége és a nagyobbik gyermeke is részt vesz a polgárőr munkában. Polgárőr munkájában Frekk Sándor, a csáfordi elnök is élvezi a családja támogatását, a faluban élő fia szintén polgárőr.

Azon túl, hogy lakóhelyükön eredményes bűnmegelőző tevékenységet folytatnak, a három megye határán a falopások megelőzésére közös programokat is szerveznek. A közelmúltban például a Veszprém megyeiek hívták közös szolgálatra Vas és Zala megye rendőreit, polgárőreit, a katasztrófavédelem munkatársait, a Bakonyerdő Zrt. és a Budapest Erdőgazdasági Zrt. erdészeit.  Gógánfán, a művelődési házban gyűltek össze, majd a reggeli eligazítás után egy időben egyszerre 60 helyen végezett ellenőrzést a közel 150 együttműködő. Az akció Vas, Veszprém és Zala megye határait érintő erdőterületeket, kirándulóhelyeket, utakat érintette.  A közös akció során kisebb szabálysértésekre derült fény, amelyek elkövetővel szemben a figyelmeztetés lehetőségével éltek a rendőrök, a polgárőrök, a tűzoltók és az erdészek.

Fincza Zsuzsa