Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban

2017. január 5-én Becket Szent Tamás-emléknapot tartottak 200 fő meghívott vendég részvételével az esztergomi királyi vár lovagtermében és a Szent Tamás hegyen az emlékkápolnánál a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, a Rudnay Sándor Alapítvány, valamint Esztergom városa szervezésében.

A rendezvényen beszédet mondott Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a gazdaság és az erkölcs kapcsolatáról tartott előadást.

Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli konzulja egy 1079-ben történt eseményt elevenített fel, amikor II. (Merész) Boleszláv király mise közben ölte meg Stanisław (Szent Szaniszló) krakkói püspököt, aki Becket Tamáshoz hasonlóan szembefordult a királlyal.

A rendezvény előtt, amelyet a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezett, ökumenikus szertartás volt Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában.

Az ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Martonyi János volt külügyminiszter, Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Suzuki ZRT vezérigazgató-helyettese, Dr. Urbán László és a szervezők részéről Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Megyéspüspök.

A több helyszínen tartott megemlékezés és emlékülés területi biztosításait az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület tagjai végezték a rendezők felkérésére, 18 fős létszámmal, valamint polgárőr gépjárművekkel, a rendőrséggel és a kormányőrséggel egyeztetett együttműködésben.

A fenti rendezvény biztosítását nehéz időjárási viszonyok között (jegesedés), valamint a helyszín, a Szent Tamás hegy szűk utcáinak zárását a polgárőrök kiválóan, balesetmentesen hajtották végre.