„Az otthon melege”

Újabb ismeret és élményszerző programon vettek részt a Gönyűi Polgárőr Egyesület ifjúsági programjának, az Ifjú Gönyűiek Közösségének tagjai.

Megkeresésünkre Grászli Bernadett főmuzeológus (művészettörténész), múzeumigazgató örömmel vette pártfogásába a fiatalok látogatásának ügyét és lehetővé tette a Fruhmann-ház címben írt nevű kiállításának meglátogatását.

„Fruhmann Antal (1908–1987) győri kályhásmester végrendeletében lakóházát és műhelyét a város múzeumára hagyta. Az itt kialakított kályhamúzeum az országban egyedülálló. A jelentős kályhagyártási múlttal rendelkező Győrött a mára már eltűnt Mágner-, Dachauer-, Magyary- és Fruhmann-műhelyek emlékének felidézése, a győri kályhásság történetét bemutató, enteriőrszerűen berendezett kiállítótermek közvetlenül teszik átélhetővé minden korosztály számára az „otthon melege” kifejezést” – olvasható többek közt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum honlapján.

Március 25-én menetrend szerinti busszal jutottunk el Győrbe, a cserépkályha-történeti kiállítás helyszínére, ahol Csillag Veronika múzeumi közművelődési szakember szakavatott ismertetésével és rögtönzött “agyagozó szakkör” irányításával kellemes délelőttöt tölthettek el a közösség tagjai.

A program keretében nemcsak a gyönyörű “késztermékekkel”, hanem a kályhásmester műhelyével, eszközeivel, a gyönyörű mintákkal is testközelbe kerülhettünk.

A „tárlatvezetést” követő agyagozás során készített, hazahozott – már száradó – nyomatok évek múlva is segíthetnek majd a közösségi élmény felidézésében.

Horváth Attila a Gönyűi Polgárőr Egyesület sajtófelelőse