Az Idősek Világnapja alkalmából rendezett központi ünnepségen kapott kitüntetést egy polgárőr

Az idősebb generáció tapasztalataira, kitartására, hitére ma is szükség van, világnapjuk pedig egyben a jószolgálat ünnepét is jelenti – fogalmazott dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, miniszteri biztos október 3-án Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén.

Az idősek október 1-jei világnapja alkalmából rendezett központi ünnepséget a Honvédelmi Minisztérium a nyugállományú katonákkal és a honvédséggel együttműködő, a honvédelem érdekében tevékenykedő, a katonai hagyományokat, történelmi emlékeinket ápoló társadalmi szervezetek részére a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, miniszteri biztos ünnepi beszédében elmondta: emberhez méltó, teljes életet élni csak az önként és másokért vállalt, nemes szolgálattal lehet. Nyugállományú katonáink, munkatársaink jelenléte nemcsak katonai hagyományaink őrzését jelenti, hanem azt a segítő szeretetet is, amelyben óvják és támogatják egymást beteg, idős, nehéz körülmények között élő társaikkal. „Ez a világnap nem csupán szembenézés a korunkkal és gyengeségeinkkel, hanem egyben a jószolgálat ünnepét is jelenti” – fogalmazott.

Mint a miniszteri biztos elmondta, a szépkorúak egyedül képesek összekapcsolni a generációkat, megörökíteni a múltunkat, átadni az életvezetés csodáját, és talán ez is a missziójuk. Hangsúlyozta a bevontság érzése, az önkifejezés és az aktív élet fontosságát, amely nélkül a fiatalabb generáció is szegényebb, életminőségük silányabb. „Ebben a korban elmondhatjuk: hivatásunknál fogva is mindig egy családhoz tartoztunk. Eskünk erősebb a hippokratészi eskünél, mert kimondjuk: akár az életünket is feláldozzuk, és mindez a nemzetről, a hazáról szól” – mondta dr. Holló József Ferenc. „Ez a család soha nem a saját boldogulását kereste, hanem a kisebb-nagyobb közösség, az egész társadalom gyarapodását is szolgálta, még akkor is, ha ezt nem mindig ismerték el. Becsülettel és tisztességgel szolgáltunk a nemzetért, a hazáért. Ez az együvé tartozás adjon erőt mindnyájunknak, hogy derűs szívvel éljük meg a jövőt, nem sajnálva, amit magunk mögött hagytunk, hiszen minden pillanatban magunkban hordoztuk azt az igazi értéket, amit itt a földön szolgálhattunk, óvhattunk és megőriztünk, hogy átadhassuk a következő generációknak.”

A nyugállományú altábornagy hangsúlyozta: az idősebb generáció tapasztalataira, kitartására, hitére, életére ma is szükség van. „Ez az érzés adjon erőt az elkövetkezendő éveikhez. Jó egészséget, hosszú, boldog, szeretetben eltöltött életet, közösségben töltött éveket kívánok önöknek a honvédelmi miniszter nevében is!” – zárta beszédét dr. Holló József Ferenc.

Az ünnepség ezután elismerések átadásával folytatódott.

A Balatonberényi székhelyű Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület vezetője, Bozsóky Ferenc nyugállományú főtörzszászlós a kitüntetés az Aranykor Kitüntető Cím Arany fokozatában részesült.