Autópálya kisokos – kiadvány és mobil alkalmazás

Az autópályán közlekedőkhöz szól az ORFK-OBB kiadványa és mobil alkalmazása, mely a gyorsforgalmi utakon közlekedés legfontosabb tudnivalóit tartalmazza, különös tekintettel a nyári időszakra.

Hazánk jelenleg mintegy 1 500 km hosszú autópálya hálózattal rendelkezik. Közismert, hogy az autópályákon való közlekedés a legbiztonságosabb az úttípusok viszonylatában, ugyanakkor a forgalom nagysága és a jellemzően nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar, vagy figyelmetlenség is baleseti veszélyt eredményezhet.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által kiadott új Autópálya kisokos számos hasznos tanácsot ad az autópályákon történő közlekedéssel kapcsolatban: tartalmazza az autópályára érvényes sebességhatárokat, a díjfizetés módját és feltételeit, a főbb közlekedési szabályokat, felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, az útvonal megtervezésének fontosságára, a nyári (kánikulai) közlekedés sajátosságaira, továbbá műszaki hiba, veszélyhelyzet, vagy baleset esetére is tanácsokat ad a segélykérő telefonszámok ismertetése mellett.

Az autópályán közlekedés főbb szabályai közül a kisokos az alábbiakat emeli ki:

 • Tartson jobbra!
 • Tartson megfelelő oldaltávolságot!
 • Használja a tompított fényszórót!
 • Tartózkodjon a hirtelen fékezéstől, irányváltoztatástól!
 • Ha fáradt, tartson pihenőt!
 • Segítse a megkülönböztető jelzéseket használó járművek elhaladását!
 • A leállósávot csak vészhelyzetben használja!
 • Ne forduljon meg és ne végezzen hátramenetet autópályán!
 • Rögzítse megfelelően a rakományát!
 • Menet közben ne használjon kézben tartott mobiltelefont!
 • Használjon biztonsági övet!
 • Fokozottan figyeljen a fel- és lehajtóknál!

Az Autópálya kisokos külön fejezetet szentel a nyári hónapokban való járművezetésre. Kiemeli, hogy a hőségben különösen óvatosan kell vezetni, mert a járművezetők ilyenkor figyelmetlenek, kevésbé tudnak koncentrálni, és sajnos sokszor türelmetlenebbek is, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. A hőség tehát gyengíti a koncentrációt, tompaságot, vagy robbanékonyságot egyaránt kiválthat, és a tompuló reflexek miatt a hibalehetőség is megnő. Fontos továbbá, hogy a napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztesse ki, menet közben lehetőleg használjon légkondicionálót, és fogyasszon sok folyadékot.

Az „Autópálya kisokos” a magyar mellett angol, német és román nyelveken lesz elérhető

A kiadvány és az alkalmazás tartalma megegyezik. A kiadvány QR kóddal van ellátva, mely alapján azonnal az online felületen találja magát az érdeklődő. A szóróanyagot a nyári főszezon ideje alatt egyrészt az autópályás rendőrök osztják szét az autósok között, de a kiadványhoz a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, továbbá az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél is hozzájuthatnak a járművezetők.

Az „Autópálya kisokos” megtekintése pdf formátumban

Az „Autópálya kisokos” online verziója elérhető a szórólapon lévő QR kódon keresztül vagy az alábbi linken

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

Forrás: ORFK-OBB