Álpolgárőrök bukkantak fel Balatonbogláron

Magukat polgárőröknek mondó besurranó tolvajok akartak ma hajnalban bejutni egy balatonboglári társasüdülőbe, de az éber vendég rajta kapta őket.

Peszt Pétertől, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől kaptuk a tájékoztatást, miszerint ma hajnali 4 órakor Balatonbogláron, egy társas üdülőben, egy vendég arra lett figyelmes, hogy a meleg miatt nyitva hagyott ajtón egy fekete ruhában levő, kb. 170 cm magas vékony testalkatú, rövidre nyírt hajú fiatalember lépett be. A kérdésre, miszerint mit keres ott, a behatoló azt mondta, hogy ő polgárőr és csak ellenőrzi, minden rendben van-e, majd az épület előtt várakozó társával együtt sietősen távoztak. Az üdülő vendégnek gyanús lett az illető viselkedése, utána ment, de már az utcán nem érte utol.

A fenti események kapcsán a Somogy megyei polgárőr vezető kéri a Balaton partján üdülő vendégeket, saját biztonságuk érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  •  A nagy meleg ellenére se hagyják nyitva az ajtókat, ablakokat. Amennyiben ez mégis szükséges, úgy gondoskodjanak behatolás jelzők felszereléséről. Ez a pár száz forintos eszköz hangjelzést ad, ha valaki belép az ajtón, ablakon keresztül.
  • Már az is elrettentő hatású, ha az ajtó elé mozgásérzékelőt szerelnek fel ami, – ha elé áll valaki – felkapcsolja a világítást.
  • A polgárőrök szolgálatuk ideje alatt mindig jól beazonosíthatóan megkülönböztető mellényt, esetleg jelvényt, kitűzőt viselnek. Somogy megyében szolgálatot teljesítő polgárőrök minden esetben jelzik tevékenységüket a területileg illetékes rendőrség felé. Ha bárkinek kételye lenne a polgárőr személyével, vagy valódiságával kapcsolatban, szólítsa fel, hogy igazolja magát, ha nem teszi meg, azonnal hívja a 107-vagy 112-es telefonszámok valamelyikét.
  • Az esetleges későbbi beazonosítás elősegítése végett jól jegyezzék meg a gyanús személyek külsejét, a gépkocsijuk típusát, színét, rendszámát.
  • A polgárőröknek csak külön engedéllyel van joguk belépni idegen lakásba, házba. Amennyiben kéretlenül teszik, mindig kételkedjenek. A határozott fellépés is sokat segíthet ilyenkor.