Alig találni szemetet a Tisza-tónál

Negatív hulladék kibocsátású vízitúrát szervezett szombaton a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon.

A nyolcvan aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminczsáknyi szemét, és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát.

Túrakenukkal vágott neki a Tisza-tónak április 23-án a Békatutaj Egyesület nyolcvan lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan, vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tó felszínén úszó szemetet. A téli csökkentett vízszint miatt a Tisza-tó zsilipjei zárva voltak, így a folyón úszó szemét az elmúlt időszakban nem juthatott be a víztározóra. Az aktivisták így sem maradtak teljesen munka nélkül, egyszerre három csapat gyűjtötte a szemetet Poroszló és Sarud térségében. A vizekről és nádasokból összesen harminc zsák szemetet, és néhány gumiabroncsot gyűjtöttek össze.

Az egyesület 2011 óta idén már ötödik alkalommal rendezte meg az eseményt. A Madárpart Kerékpáros Pihenővel, Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel, a sarudi Wesselényi Egyesülettel, valamint a sarudi Eurostrand Campinggel együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeresebb szezonnyitás felé.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület vezetője elmondta: „Egyértelműen pozitív tendenciát figyelhettünk meg az elmúlt öt év alatt. 2011-ben még műanyag széket is találtunk, ma már a PET palackokat is vadászni kellett. Örülünk a trendnek, és kicsit büszkék is vagyunk. Talán nem túlzás azt hinni, hogy ebben a folyamatban nekünk is van egy kis szerepünk.”

Az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület program naptárában ötödik éve szerepel a környezetvédelmi akció. A főként vízitúrák és egyéb természet közeli túrák szervezésével foglalkozó, lelkes fiatalokból álló egyesület egész nyáron várja a természeti értékekre és mozgásra egyaránt nyitott érdeklődőket