Advent idején is biztonságban

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baranyai Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az év végi ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.

Az év végi ünnepek közeledtével a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom. A karácsonyi bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak. A rendőrség az adventi időszakban – az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében – kiemelt figyelmet fordít az alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, a piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel válhatunk vagyon elleni jogsértés áldozatává.

A rendőrség együttműködik a különböző társadalmi- és civil szervezetekkel, különösen a stratégiai partnernek számító polgárőr szervezetekkel, továbbá a közterület-felügyelet, illetve a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy a karácsonyi vásárokon, a bevásárlóközpontokban vagy a tömegközlekedési eszközökön a zseblopások megelőzése érdekében ügyeljenek értékeikre, pénzüket vagy tárcájukat ne a bevásárló kosár, vagy bevásárló kocsi tetejére tegyék! Megfelelő védelmet csak a kabát belső, vagy zárható zsebei nyújthatnak.

A gépkocsi feltörések megelőzése érdekében kérjük, hogy a gépkocsijukat mindig zárják be, parkoláskor az autóban látható helyen ne hagyjanak olyan értékes tárgyakat, melyek felkelthetik a tolvajok figyelmét!

Az online vásárlás és fizetés egyre népszerűbb. Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében, ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg! Kezeljék kétkedve az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak!

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások. A rendőrök szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segítik az állampolgárok biztonságos közlekedését, azonban kérjük, hogy a gépkocsivezetők és a gyalogosok egyaránt kellő figyelemmel, körültekintéssel és türelemmel közlekedjenek!

Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság