Advent a családban

Az elmúlt években egyre inkább találkozom azzal, hogy a karácsony már ősszel „elkezdődik”.

A szentestére felállított karácsonyfát már november elején az üzletek kirakatában, bevásárlóközpontok alsó színtjénünnepi díszben pompázik. Ebből számomra eltűnik a várakozás, az igazi advent.

advent1127

Régen gyerekkoromban ez csoda volt, a szenteste ünnepe, amikor a karácsonyfát felállították. Manapság a karácsonyi készülődés nem a várakozásról, hanem a vásárlásról szól, arról, hogy mennyi-mennyi mindent lehet erre az ünnepre már gyakran október elején elkezdeni megvenni.

Felteszem a kérdést, ilyenkor a családos ember az utcán sétálva a gyermekeinek mit mond, miért van mindenütt karácsonyfa? Sajnos ebből a várakozás tűnik el, az igazi advent. Olyan jó lenne ha ez az időszak a tényleges ünnepre készülődésről szólna a szívünkben. Az alábbiakban mutatok néhány filléres ötletet, hogy a családban ha akarjuk, hogyan töltsük el a karácsonyt megelőző négy hetet. Kezdve az adventi koszorú készítésével. Itt elmondanám, hogy a közelmúltban gyerekeknek tartott kézműves foglalkozás keretében, karácsonyi képeslapokat gyártottunk- velük nem csináltam adventi koszorút, de mert ez egy adventi foglalkozás- kérdeztem őket a koszorúról.

advent1127-2

El kell mondanom, hogy az égvilágon nem tudtak semmit róla mondani, egy kislány kivételével, aki egyházi általános iskolába jár. Szomorú, a mi családunkban a gyermekkel készítem el a koszorút, úgy hogy közben megbeszéljük, hogy melyik gyertyát mikor gyújtjuk meg, miért van, s miről szól. Jó lenne, ha az ünnep erről az örömről szólna, arról, ami a legszebb.

Töltsünk minél több időt együtt, s ebben a légkörben várjuk a karácsony eljöttét. Amelyre nem a bevásárlóközpontokban kell készülni, otthon a családdal, a szívünkben.

Böndő-Szegedi Szilvia