A polgárőrség is csatlakozik az idei TeSzedd!-hez

Az idei évben VII. alkalommal megszervezésre kerülő TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért – akció keretében szeptember 15-én budapesti polgárőrök és rákosmenti civil szervezetek és iskolások közösen szerveztek szemétszedési pontot a XVII. kerület külterületi részén.

A közel 100 önkéntes részvételével megszervezett szemétszedésen részt vett Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője, Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke, és Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke. A szemétgyűjtésbe bekapcsolódó szervezetek, egyesületek: budapesti polgárőr egyesületek, RKSK Sportegyesület, Nemzedékek Egymásért Rákosmentén Társaság, Rákoscsabáért Közhasznú Egyesület, Rákoscsabai Polgári Kör, 17. Kerületért Egyesület, XVII. kerületi iskolák és cserkészek.

A polgárőrség közel másfél évtizede vesz részt aktívan a hazai környezet-, és természetvédelem megőrzésében, 2013 óta pedig aktívan bekapcsolódik a TESZEDD! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű akcióba is. A polgárőrök az ország minden megyéjében a szemétszedésen kívül az úgynevezett találkozási, azaz szemétgyűjtési pontok megszervezésében és koordinálásában is részt vesznek.

A polgárőrök környezet-, és természetvédelem területén végzett önkéntes feladatvállalása a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnereként a természetvédelmi járőrszolgálatok mellett az elmúlt években kiterjedt az iskolai prevencióra, szemléletformálásra, szemétgyűjtési és -felderítési akciókra, valamint a parlagfű elleni küzdelemben történő részvételre is. A polgárőrök társadalmi felelősségvállalásukat a környezetvédelem területén is összefogottan, egységként mutatják meg, valamint aktívan részt vesznek a civil lakosság bevonásában.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció környezetvédelmi szerepe mellett kiváló közösségformáló erő is, hiszen a hasznos és értelmes – helyi – közös tevékenység közelebb hozza egymáshoz az önkéntes résztvevőket, akár iskolai osztályokról, akár munkahelyi közösségekről, ismerősökről, szomszédokról, egyesületi tagokról van szó, és magát az önkéntességet, önkéntes tevékenységet is népszerűsíti.

Fotó: Sebestyén Jenő