A Pest Megyei Polgárőr Szövetségnél megkezdődött a motoros polgárőrök oktatása

Február 4-én Budaörsön elméleti képzéssel kezdték az évet a motorosok. Az első elméleti képzés a nemzetközi szabályok szerint zajló kerékpárversenyek biztosításához elengedhetetlen UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) „Biztosító motoros” engedély (license) megszerzése volt.

Az oktatást Pataki Rózsa tartotta, a Magyar Kerékpáros Szövetség versenybírója. Az oktatáson résztvevő 27 fő megismerte a versenyek lebonyolításának szabályait, a biztosító motorosok feladatait, a motorosok mozgásának szabályait a verseny alatt.

Kiemelt figyelmet fordítottak az oktatáson az útvonal biztosításának szabályaira, különös tekintettel a verseny útvonalán található akadályoknál, kereszteződéseknél, esetleges baleseteknél történő feladatok biztonságos végrehajtását illetően. Megismerték a versenykaraván felépítését és a karavánban történő mozgás szabályait, a verseny szervezőivel, versenybíróival és a rendőrséggel történő együttműködés részleteit. A tanfolyamot valamennyi résztvevő sikeresen végezte el.

Rövid szünetet követően, Dr Demeter Balázs tartotta meg az éves elsősegély oktatást. Balázs hosszú évekig mentőmotorosként is dolgozott és márciustól a Pest Megyei Polgárőr Szövetség motoros polgárőreit erősíti szabadidejében. Ezúton is üdvözöljük sorainkban!
Az interaktív közúti elsősegély tanfolyam az alapoktól indulva frissítette fel a polgárőrök eddigi tudását. Megismerhették a protokollokban történt változásokat és természetesen a baleseti vészhelyzetekben történő feladatok szakszerű végrehajtását. Az oktatást képekkel, videókkal és természetesen gyakorlati bemutatóval tette igazán színvonalassá. A közvetlen stílusú, sok helyen humorral fűszerezett előadása nem csak hasznos, de igazán élvezetes is volt.

Motorosainkra idén még vár egy elméleti képzés, melyet e-learning keretében szeretnénk végrehajtani. Ezt követően, az OPSZ Motoros Tagozatának vizsgakövetelményeit alapul vevő gyakorlati felkészülés vár rájuk kora tavasszal, majd természetesen – immár harmadik alkalommal – motoros vezetéstechnikai vizsgát kell tenniük. Reményeink szerint, idén már országosan egységes vizsgakövetelmények lesznek, ami garantálhatja a motoros polgárőrök egységes felkészültségét.

Pest Megyei Polgárőr Szövetség

További hírek a Polgárőrség rovatunkban: