A művészet lényege, hogy kicsit többek leszünk általa

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált Ifjú Gönyűiek Közösségéhez látogatott el Malasits Zsolt festő-művész. A kötőjel nem véletlen, ugyanis Zsolt rávilágított a két szó tartalmára is. E szerint festő az, aki birtokában van a festés szakmai fortélyainak és bármit tud reprodukálni, a művészet viszont a festéssel nem a külvilágot, hanem a bensőből érkező gondolatot adja át.

A november 3-i összejövetelt végig áthatotta a gondolatok közlésének igénye, mindamellett, hogy a festő-művész diavetítés segítségével bemutatta 31 éves művészi pályájának korszakait, stíluskereséseit.

Beszélt a festészet változásáról, különös tekintettel a fotográfia megjelenésére, amikor a világ valósághű ábrázolása helyett a gondolatok közlése került előtérbe. Néhány mondatban szót ejtett hitvallásáról, mely szerint a művész célja, hogy értéket teremtsen, és e felé vonzza az embereket. Elmondta, hogy elsősorban magának fest, amiben érzelmeit képezi le és magát fejleszti, de azért törekednie kell az eladhatóságra is, mert a művésznek és családjának is vannak szükségletei.

Bemutatta a „Szerelem a város felett” című óriás kép születésének stációit.  A kép, mely 16 db kisebb képben került megfestésre, és a részekből egy egésszé összerakásra, egyedülálló megoldás. Ilyet eddig mások nem készítettek. A fiatalok számára azonban nem ezért volt érdekes, hanem a közösségépítő program miatt, melyben azzal (is) foglalkozunk, hogy mindenki a saját részét, saját magát tegye hozzá dolgokhoz és akkor lesz egész és sokszínű a „produkció”.

Malasits Zsolt megemlítette még, hogy szemlélődés közben ügyeljenek a fiatalok arra, hogy a modern művészet nem azonos a gondolat nélküli „fröccsentéssel”, mázolással. Az a fontos, hogy a képnek legyen kapcsolata a nézővel, adjon fogódzót a gondolat értelmezéséhez, akár a néző általi átértelmezéséhez.

A közösség tagjai érdeklődéssel szemlélték a művész képeit, figyelemmel hallgatták intencióit, mely elsősorban a gondolatiságra, az élet személyes érdeklődést kiváltó témáiban történő elmélyedésre, a saját stílus, egyéniség kialakítására és annak megőrzésére ösztönöz, de ugyanakkor óv a felszínes, külső jegyekben kimerülő pózolásban.

A résztvevők egyöntetű véleménye, hogy nagyon hasznos délelőttöt töltöttünk együtt, kicsit többek lettünk általa. Köszönjük. Már tervezzük a következő találkozót, ahol a közös alkotás is helyet kap, (erre ma nem jutott idő).

Horváth Attila sajtófelelős (a fotókat Molnár Jenő készítette)