Újabb 45 ifjú polgárőr tett fogadalmat

Százhalombattán tartotta meg az Országos Polgárőr Szövetség a II. Ifjú Polgárőrök Fórumát, ahol a felszólalók bemutatták miért van szükség az ifjú polgárőrökre, hogyan lehet elősegíteni munkájukat, képzésüket, miként lehet formálni gondolkodásukat. A rendezvény kiemelt része volt, amikor a helyszínen újabb félszáz ifjú polgárőr tett ünnepélyes fogadalmat.

ifi_forum_024

Az első fórumot 2015 szeptemberében rendezte meg az OPSZ, amikor az ifjú polgárőrök zászlót bontottak. A 2016. december 3-án, Százhalombattán megtartott második fórumon megbeszélték az elmúlt egy év tapasztalatait, bemutatták a további terveket, lehetőségeket.

A rendezvényen részt vett Csampa Zsolt a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára, Sinka László, Százhalombatta alpolgármestere, dr. Németh Gyula rendőr ezredes a Pest megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági rendőrfőkapitány-helyettese, dr. Túrós András az OPSZ elnöke, valamint a rendészeti tagozatos illetve rendészeti képzést folytató iskolák képviselői.

Sinka László a köszöntő beszédében emlékeztetett rá, hogy az ifjú polgárőrök zászlóbontása anno Százhalombattán történt, így most is örömmel adtak helyet. Rávilágított, hogy a Polgárőrségen belüli generációknak össze kell dolgozniuk a nemes cél érdekében. „Részei vagytok a polgárőrségnek, részesei vagytok az ország felemelkedésének – mondta, majd kifejezetten az ifjú polgárőröknek szólva hozzátette – Simán, egyszerűen érezd jól magad! Ha bármit tenni kell, vállald és tedd meg, ha bármiben új gondolatod van, add át nekünk, idősebbeknek, szívesen fogadjuk!”

ifi_forum_008

Ezután a „Biztonságosabb az élet, ha a rendet te is véded” mottót szem előtt tartva Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke, majd Horváth Róbert az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív alelnöke mutatta be miként vesznek, vehetnek részt a bűnmegelőzési munkában az ifjú polgárőrök. A Polgárőrség és az iskolák együttműködésének lehetőségeit Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgató mutatta be, majd Szamek Inez, a Tompai polgárőrség tagja, kilencedik osztályos tanuló mesélte el miért és hogyan lett ifjú polgárőr, miért érzett késztetést e feladat iránt. A felszólalások során dr. Rácz Adrien, az OPSZ Lovas Tagozatának elnöke következett, aki elsősorban a lovas szolgálatok fontosságát és eredményességről beszélt, majd őt dr. Cristián László tanszékvezető követte, aki rávilágított, hogy a fiatal polgárőrök az önkéntes szolgálat teljesítését akár kalandként is felfoghatják.

ifi_forum_017

Bán Gábor, az Ifjú Polgárőr Tagozat elnöke egyből köszönettel kezdte mondandóját, ugyanis megköszönte az ifjú polgárőröknek ez elmúlt egy év munkáját, majd röviden vázolta a következő évi terveket.

„Én úgy gondolom, hogy a Polgárőrség egy hivatás – mondta Csampa Zsolt helyettes államtitkár, miután megköszönte a polgárőrök önzetlen munkáját, majd hozzátette – igen, a fiatalokra nagyon számítunk.” Elmondta még, hogy ma a Rendőrség és a Katasztrófavédelem is úgy tervezi szolgálatait, hogy számít a Polgárőrségre. Véleménye szerint ez a jövő, és bizakodásának adott hangot, hogy az ifjú polgárőrökkel máskor is találkozni fog.

ifi_forum_036

Ezután következtek a hozzászólások, ahol iskolai és polgárőr vezetők mondták el véleményüket, tapasztalatukat.

A konferencia színvonalát emelte az a tény, hogy a díszvendégek és az OPSZ zászlaja előtt, a Készenléti Rendőrség zenekarárak kísérete mellett ünnepélyes fogadalmat tett 45 ifjú polgárőr.

ifi_forum_049

Dr. Túrós András megköszönve az ifjú polgárőrökért és a mozgalomért tett munkájukat elismerést adott át dr. Horváthné dr. Hideg Anikónak, Papp Gyulának, Szamek Ineznek, Beludzsa Elizának, Ládi Dórának és Fébó Beátának. Az OPSZ elnöke ezután értékelte az elhangzottakat, mely során elmondta, hogy az OPSZ sokat tett annak érdekében, hogy az Ifjú Polgárőr Tagozatot életre keltse. Gratulált a most fogadalmat tevő ifjú polgárőröknek és kérte, hogy tegyenek meg mindent mások biztonságának növeléséért. „Most olyan szervezetbe léptetek be, ami a Rendőrség civilszervezete, és bízom benne, hogy közületek sokan lesztek rendőrök, tűzoltók” – mondta, majd kiemelte, hogy a most fogadalmat tevőkkel együtt 870 ifjú polgárőr van a szervezetben, de ez még nem jelenti azt, hogy meglenne a polgárőrség ifjúsági háttere. Az OPSZ vezetése azt szeretné, ha több ezer ifjú polgárőre lenne Magyarországnak. A terveket ismertetve elárulta, hogy szeretnének egy közbiztonsági hátteret biztosítani a fiataloknak, tanári, nevelői segítséggel szeretnék majd beintegrálni a fiatalokat a polgárőr szervezetekbe, illetve célkitűzésként fogalmazta meg azt is, hogy az oktatás és a képzés mellett szeretnék majd egyfajta honvédelmi képzésben is részesíteni a fiatalokat. Ezen célok eléréséhez az OPSZ vezetője együttműködést és támogatást kért a rendészeti képzést adó iskoláktól, és egyben kérte a pedagógusokat, hogy orientálják a fiatalokat a Polgárőrség irányába.

(Lőwinger Zoltán Mihály)