25 éves a Kötegyáni Polgárőrség

Impozáns környezetben, – a Tarján Puszta Vendégházban – fogadta a Polgárőrség Kötegyán Egyesület a 25. éves jubileumi rendezvényére kilátogató vendégeket, polgárőröket és a családtagjait.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével: Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Gyarmati Sándor, a BMPSZ elnöke, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok. Békés Megye Rendőrfőkapitánya, AUER György r. alezredes,a Sarkadi Rendőrkapitányság vezetője,  Stír Mihály r. alezredes Kötegyáni  Határrendészeti Kirendeltség vezetője, Zsarnai Imre  ny. hőr. alezredes, Csóka Károly  tű. ezredes Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke és Nemes János Kötegyán polgármestere. Akiket és a megjelenteket Tímár József, a Polgárőrség Kötegyán Egyesület elnöke köszöntött. Röviden ismertette az elmúlt 25 év eredményeit, de nem rejtett véka alá a negatívumokat sem.

–  Mielőtt idejöttem, tájékozódtam az interneten Kötegyán felől – kezdte ünnepi beszédét dr. Túrós András az OPSZ elnöke. Kötegyán lakossága kb. 1500 fő és ebből l56 fő polgárőr, több mint 10 %. Az országos átlag 0,6 %, ehhez csak gratulálni lehet. Egy nagyon jól működő polgárőr egyesület dolgozik Kötegyánban. Elismerő szavakkal méltatta az egyesület eredményeit és sikereit.  Az eredményeket nem szabad eltitkolni, beszélni kell róla megyei és országos szinten is.

– Mint az OPSZ elnöke – a BMPSZ elnökének javaslatára – a Kötegyáni Polgárőrségnek a 25. évforduló alkalmából, a ” POLGÁRŐR ÉRDEMKERESZT Arany fokozatát ” adományozom. Ilyen kitüntetésben Magyarországon 10 polgárőr egyesület részesült. Magyarországon ma egy nagyon jó kiegyensúlyozott közbiztonság van, melyhez a Rendőrség mellett Önök, mint polgárőrök jelentősen hozzájárultak. Erre büszke lehet a Kötegyáni és Békés megye valamennyi polgárőre. Sok sikert az elkövetkező időkre és jó szórakozást a mai rendezvényen, – fejezte be beszédét dr. Túrós András.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő szívből gratulált a polgárőr egyesületnek az elmúlt 25 év alatt végzett munkához, elért eredményekhez, melyet a település és az ország biztonsága érdekében végeztek. Kérte a polgárőröket, hogy továbbra is ilyen hatékonyan szolgálják a település lakosainak biztonságát.

Hajdú János – alapító elnök – nosztalgiázva emlékezett vissza a polgárőrség megalapítására. Gratulált Tímár József jelenlegi elnöknek az elért sikerekhez. Köszönet és dicséret illeti meg minden polgárőrök feleséget, hogy elviselték és elviselik a családtól távol, szolgálatban töltött órákat, napokat.

Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, r. főtanácsos Békés Megye Rendőrfőkapitánya elmondta, hogy mindig örömmel látogat olyan közösségbe, ahol a biztonságot tűzték a zászlójukra és a Rendőrséggel ezért közösen küzdenek. Békés megye és Kötegyán közbiztonsága jóval az országos átlag felett van. Önmagában Rendőrség ezt nem tudja biztosítani, ehhez kellenek a Polgárőrök is. Megköszönte az elmúlt 25 év munkáját, melyet a Rendőrség partnereként végeztek a közbiztonság érdekében. További munkájukhoz nagyon sok sikert és jó egészséget kívánt.

Köszöntötte, és méltatta a polgárőr egyesületet Nemes János Kötegyán polgármestere, Szokolai Dánielné Sarkadi Általános Iskola Kötegyáni Tagintézmény vezetője, Csóka Károly a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Pallag Mária Kötegyáni Baráti Kör elnöke majd Tyukodi László református lelkész megáldotta a polgárőrséget.

Elismerések átadása következett, mely előtt Gyarmati Sándor a BMPSZ elnöke köszöntötte a 25. éves Polgárőr Kötegyán Egyesületet, további munkájukhoz sok sikert kívánt.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke ” Elnöki Dicséretben ” részesítette ifj. Tímár Józsefet.

Békés megyei Polgárőrök Szövetsége ajándékcsomagját 2 fő polgárőr vehette át. Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, Békés Megye Rendőrfőkapitánya Díszoklevelet adományozott a Kötegyáni Polgárőrségnek, valamint 3 polgárőr Oklevelet és Emléktárgyat vehetett át. A Polgárőrség Kötegyán Egyesület ajándék csomagját 15 fő vehette át.

Az ünnepség hivatalos része után szórakoztató programok várták a polgárőröket, családtagjaikat és meghívott vendégeiket. Volt tűzoltó, rendőrségi és lovas bemutató, lövészet, sétakocsikázás, modell bemutató,”BikeSafe” kerékpár regisztráció. A közös ebéd elfogyasztása után kötetlen szórakozás következett.

Szöveg és kép: Virág István