20. Jubileumi közgyűlés Komlón

Idén ünnepli 20 éves fennállását a Komlói Polgárőr Egyesület. Az 1997-ben 20 fővel alakult csoport ma több mint 102 taggal tevékenykedik Komló közbiztonságáért. A civil szervezet a hétvégén adott számot a hátrahagyott esztendőben elvégzett munkáról.

A 20 éves jubileum ünnepélyességével értékelték a 2016-os esztendőben elvégzett munkát városuk és a szomszédos Mánfa polgárőrei. Az ünnepség díszvendége volt dr. Túros András nyugalmazott rendőrtábornok, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

A rendezvény elején a polgárőrök fejet hajtottak a 2016 során elhunyt polgárőrtársak emléke előtt, majd négy ifjú polgárőr tehette le az esküt a társaik előtt.

Deák Imre, a Komlói Polgárőr Egyesület elnöke az ünnepi megemlékezésen elevenítette fel az 1997-ben alakult, 2001-től a mai nevén tevékenykedő egyesület történetének legjelentősebb mérföldköveit. A 39.486 szolgálatot, melyet mindvégig az önkéntesség, a törvényesség, az emberi jogok tiszteletben tartása jellemzett.

A komlói polgárőrök életében a 2015-ös esztendő arany betűkkel íródott, hiszen óriási elismerést vívtak ki az Országos Polgárőr Nap síkondai megrendezésével. Még abban az esztendőben – a talán a síkondai események hatására is – Komló adott otthont a Baranya megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége megalakulásának 20 éves jubileumi díszünnepségének.

Deák Imre a 2016-os évről elmondta, hogy a hátrahagyott időszakban is legfontosabb feladatuk volt Komló és Mánfa közbiztonságához hozzájárulni, elsősorban a bűncselekmények, a vagyonbiztonságot veszélyeztető cselekmények megelőzésével. Ennek elérésében szoros partneri viszonyban működtek együtt a két település önkormányzatával és a Komlói Rendőrkapitánysággal, a megyei polgárőr szövetséggel és a lakossággal.

Munkájuk során cégek, intézmények védelme, tűzesetek jelzése, az italfogyasztás utáni öntudatlan emberek megsegítése, viharkárok elhárítása, víztározók ellenőrzése éppúgy a tennivalóik között szerepelt, mint az illegális szemétlerakók, falopások elleni küzdelem. Számíthatott rájuk a lakosság a szeptemberi iskolakezdésnél, a gyalogátkelőhelyek biztosításánál. Szinte nem rendeztek Komlón olyan kültéri rendezvényt, ahol ne komlói polgárőr biztosította volna a helyszínt. Deák Imre kiemelte a komlói rendőrséggel hosszú idő óta jól működő kapcsolatot, melyet idén 150 szolgálat, 664 óra közös járőrözés bizonyít. A 102 fős egyesület 2016-ban 2679 szolgálatot 8643 órában végzett a közbiztonság védelmének érdekében.

A Városházán megtartott rendezvényen dr. Túros András nyugalmazott rendőrtábornok, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrenddel tüntette ki a komlói szervezetet.

Az országos elnök az elismerés hangján szólt az egyesület 20 évéről. Mint megjegyezte: „Azért jöttem, hogy kifejezzem elismerésemet. Komló bekerült a polgárőrök történelemkönyvébe. Egyrészt az országosan is példaértékű bűnmegelőzés szempontjából, másrészt a 2015-ben rendezett sikondai Országos Polgárőr Nap sikere miatt, ami még mindig beszédtéma az országos parancsnokok körében.”

Polics József megköszönte a polgárőrök munkáját

Polics József komlói polgármester szerint a Komlói Polgárőr Egyesület munkájával érdemelte ki a magas kitüntetést. Reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat támogatása hozzájárul a polgárőrök áldozatos, ellenszolgáltatás nélküli, szabad időben végzett, példaértékű, magas színvonalú munkájához. Mint mondta: „erkölcsi kötelességünk, hogy ezt a tevékenységet segítsük.”

Dr.Váczi István rendőrezredes, a Komlói Rendőrkapitányság vezetője elismeréssel beszélt a komlói polgárőrök és rendőrök példaértékű együttműködéséről, mely a komlói és a mánfai emberek biztonságát szolgálja.

Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere nyújt át elismerést Deák Imrének

Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke gratulált a megye legnagyobb létszámú polgárőr egyesületének a Kopácsi-díjhoz, Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere oklevéllel és ajándékkal köszönte meg az egyesület áldozatos tevékenységét.

A jubileumi rendezvényen több elismerést nyújtottak át a polgárőröknek. Dezső Károly, mint komlói alapító tag a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát, Monostori József elnöki elismerést vehetett át. 20 éves szolgálatért kapott emléklapot Deák Imre, ahogy Sugár Zsolt, Balogh László és Csordás István megyei elnöki dicséretben részesült.

Forrás: Komlói Újság