Polgárőrök a Balaton és a Velencei-tó biztonságáért

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság idegenforgalmi szezonnyitóját követően június 7-én Keszthelyen, a Balaton Színházban rendezte idegenforgalmi idénynyitó tanácskozását az Országos Polgárőr Szövetség. A rendezvényen három balatoni megye – Zala, Somogy, Veszprém – és a Velencei-tó biztonságáért felelős Fejér megye polgárőr szövetségeinek vezetői és a tóparti egyesületek képviselői vettek részt. Ott volt a tanácskozáson dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, Zala megyei főkapitány, Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, Jamrik Péter, a Balatoni Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének vezetője, dr. Horváth István, a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezetője, Varga Balázs r. alezredes és Orbán Sándor r. alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály munkatársai.

A jelenlévőket a házigazdák nevében Ruzsics Ferenc, a 770 éves Keszthely polgármestere köszöntötte, aki elmondta: büszke arra, hogy egy biztonságos város vezetője. Ez a biztonság – s ezt az itt élők is érzik és értékelik – a Rendőrség mellett a kiválóan teljesítő polgárőröknek köszönhető. Keszthely lakói és az ide pihenni, üdülni érkezők is jól érzik magukat, mert a városban is jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a látható és szolgáló rendőröknek és önkéntes bűnmegelőzőknek köszönhetően!

Rendhagyó módon, elismerések átadásával kezdődött a tanácskozás. A Zala MRFK vezetője egy botfai kábítószer ültetvény közelmúltban történt felszámolásában nyújtott kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként tárgyjutalmat adott át Horváth Viktor István r. főtörzsőrmesternek, Preisz Csaba r. törzszászlósnak és Olasz Tibornak, a Botfa Városrészi Polgárőr Egyesület tagjának. /Az önkéntes bűnmegelőző munkahelyi elfoglaltsága miatt elismerését Németh Péter, az egyesület elnöke vette át. Ezt követően a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság társadalmi kapcsolatainak építésében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Nemes László: Közrendvédelmi ismeretek című könyve reprint kiadásának 36. számozott tiszteletpéldányát adta át dr. Sipos Gyula dr. Túrós Andrásnak, az OPSZ elnökének.

A főkapitány ezt követően vázolta a megye bűnügyi, közbiztonsági helyzetét. Kiemelte: Felértékelődött az utóbbi két-három évben a Balaton, olyan túrizmus indult meg a magyar tenger felé, amely korábban nem volt jellemző. S mert nagy számban érkeznek a kül- és belföldi turisták, üdülők, s a migráció okozta gondok miatt a Készenléti Rendőrség nem tud olyan számban megerősítő erőket küldeni, saját erőből kell megoldani a közrend, a közbiztonság védelmét a Balaton mentén. Mindezek ellenére csak tavaly 50 százalékkal nőtt a közterületi szolgálati órák száma, s ennek köszönhetően jelentősen csökkent a bűnelkövetés Zalában. Egyetlen területre, a közlekedés biztonságára nem jellemző ez – de Zala egyébként sem a közlekedési kultúrájáról híres. Az idegenforgalmi időszakban a legnagyobb segítséget a polgárőröktől kaptuk, s erre számítunk az idén is. A közös szolgálatok megduplázzák a lehetőséget, még láthatóbb a rendőr-polgárőr együttműködés megelőző jellege. Ezt kérjük a most kezdődő idegenforgalmi idényben is, a hatékonyság növelését szem előtt tartva.

Jamrik Péter szerint nagyon zsúfolt három hónap vár az itt tevékenykedőkre. Külön is kiemelte a Balatonfüreden megrendezendő FINA világbajnokság, majd az azt követő Masters világbajnokság eseményeit, amely mintegy 5 ezer sportolóval, kísérővel és szurkolóval növeli meg az utak és vasutak forgalmát, s a part menti területek népességét. Emellett 151 kiemelt rendezvény és további 258 kisebb kulturális és sportesemény – a Harley Davidson Fesztiváltól a Balaton átúszásig – ad majd jelentős feladatokat a Rendőrség és a Polgárőrség állományának. Szólt arról is: a Balatoni Fejlesztési Tanács kiemelkedőnek értékelte a két szervezet elmúlt évi munkáját.

Számadatokkal és grafikonok sokaságával érzékeltette az idegenforgalmi szezon bűnmegelőzési és bűnügyi tevékenységét az elmúlt évek adatai alapján Varga Balázs r. alezredes. Az országos adatok azt mutatják – emelte ki az előadó –, hogy a közterületeken – ahol legjobban érzékelik ezt az üdülők, pihenni vágyók – is csökkent a bűncselekmények száma, s a nyomozás eredményesség is sokkal jobb volt az elmúlt évben, mint korábban. Jelentős mértékben nőtt a látható rendőrség, polgárőrség, ez vezetett oda, hogy fokozódott a lakosság szubjektív biztonságérzete, nagyobb a bizalom a rendőrök, a polgárőrök felé. Szólt a bűnmegelőzési munka sokrétű tevékenységéről, kiemelte a szezonális bűnmegelőzési mini centrumok jelentőségét mind a Balaton parton, mind a Velencei-tő mentén.

A BKKB szezonnyitó értekezletén elmondottakat elevenítette fel hozzászólásában Horváth Róbert, az OPSZ alelnöke, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, majd a jelenlévők szólhattak hozzá az elhangzottakhoz. Egyebek mellett hallhattunk arról: Veszprém megyében 18 egyesület mintegy 400 önkéntes bűnmegelőzője tevékenykedik közvetlenül a Balaton partján. A FINA világbajnokság idején 50 polgárőr segíti a világesemény biztosítási munkálatait naponta. Az összefogás itt is megmutatkozik, hiszen a belső területek polgárőrei is besegítenek szükség esetén. Szóba került, hogy Gyenesdiáson ismét lesz vendég polgárőr szolgálat, hetente 11, az ország más területéről érkezőt tudnak foglalkoztatni. Felkészültek a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület tagjai is, akik Zala és Somogy megye vízfelületein nyújtanak szükség szerinti segítséget. Ugyanakkor napjainkban az orvhorgászok elszaporodását igyekeznek megfékezni a rendőrök és a halőrök hatékony támogatásával. A balatonalmádiak arra irányították rá a figyelmet: a vizes világbajnokság idején mintegy 5 ezer járművel növekszik majd a forgalom, ami elképesztő helyzeteket okozhat főként a 71-es főúton. Óriási érték a biztonság, ezért is a polgárőreik fokozottan készülnek ezekre a feladatokra.

A tanácskozás zárásaként dr. Túrós András úgy fogalmazott: a négy megye polgárőreire sokkal nagyobb szerep hárul az idei idegenforgalmi szezonban! Figyelmeztető jel, hogy Nyugat-Európában félelemkeltő terrorcselekmények történtek, ezek fényében kell óvni, védeni biztonságunkat, hogy ne legyen közbiztonsági deficit! Óriási érték a biztonság, aminek védelmére mi is felesküdtünk! A számadatok azt mutatják: a Balaton parti egyesületeknél kevés a közterületeken teljesített szolgálati óraszám. Mától elindul az idegenforgalmi szezon! Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az érintett területeken a fejenkénti 100 órát minimálisan érjük el! A Balaton parti és Velencei-tavi polgárőr egyesületek jól felszereltek kerékpárokkal, robogókkal, autókkal. Használjuk ki ennek előnyeit, s a rendőr közös szolgálat legyen együttműködésünk csúcsa! Sajnálatos, hogy nem rendelkezünk annyi formaruhával, amennyi kellene! Éppen ezért – mert társadalmi igény és elvárás is velünk szemben, hogy ápoltak, tiszták legyünk a szolgálatban – az OPSZ megvizsgálja a lehetőséget, hogy június végéig a Rendőrség segitségévelrövid nadrággal és fehér pólóval lássuk el az itt szolgálatot teljesítő polgárőrök egy jelentős részét. Így tudunk méltó partnerei lenni a Rendőrség állományának. Óriási ez a feladat, de az a lelkesedés, ami jellemzi polgárőreinket, biztosítja: célba érünk, mert felelősséget érzünk településünk és a tópart biztonságáért!

T. Z.

Fotó: Zala MRFK és T. Z.

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn