Ön nyert! Ön nyert?

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a telefonos csalás áldozattá válásának megelőzésére hívja fel a lakosság figyelmét. A megyében az elmúlt nyolc hónapban több mint félszázan váltak úgynevezett telefonos csalás szabálysértés áldozatává. A sértetteket ezen esetekben akár 50.000 forint kár is érheti.

Az elkövetők módszere, hogy telefonon hívják fel „ügyfeleiket” nyereményjáték ürügyén, azonban a jutalom átvételét adott pénzösszeg befizetéséhez kötik. Általában azt kérik, hogy mobiltelefonon keresztül a megadott számra feltöltést eszközöljenek, akinek ez nem áll módjában, annak felajánlják, hogy ezt megteheti bankautomatán keresztül, ill. dohányboltban vagy benzinkúton is. A csalók kisebb (5.000 forinttól – 15.000 forintig terjedő) összegeket kérnek, de van, akivel ezt többször is megismételtetik, így a szabálysértéssel okozott kár több tízezer forint is lehet. Volt olyan eset is, amikor időkorlátot szabtak meg – mintha verseny lenne –, hogy a feltöltéseket több terminálon keresztül – bank automata, üzemanyagtöltő állomás – tudja-e teljesíteni a sértett. A csalók a legtöbb esetben végig telefonvonalban vannak és folyamatosan adják az utasításaikat az áldozatoknak, szóval tartják őket, ezzel elérik, hogy gondolkodás nélkül teljesítsék a kéréseiket, és az esetleges kétség felmerülése esetén a „nyerteseket” megnyugtassák. Sok esetben – mivel a hívó csak számokat diktál egymás után – csak utólag tudatosul a „nyerteseknek”, hogy egy mobil egyenlegét töltötték fel.

A mobilszolgáltatók ilyen típusú nyereményjátékokat nem hirdetnek, az akcióikban soha nem kérnek előre pénzt, főleg nem mobiltelefon-feltöltést!

 

  • A rendőrség kéri, hogy nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezelje fenntartással!
  • Próbálja azonosítani a hívót! Kérjen az ellenőrzéshez egy visszahívható telefonszámot, vagy a kérdéses játékról szóló honlap címét!
  • Ismeretlenek telefonját ne töltse fel, ne utaljon át pénzt! Idegenek kérésére semmilyen számsort ne üssön be a telefonjába!
  • Személyes és banki adatait ne adja meg telefonon keresztül!
  • Bármilyen kecsegető ajánlattal keresik meg, legyen gyanakvó, mert nyeremény helyett csalás áldozatává válhat, kára keletkezhet!

Kérjük, hogy tanácsainkat osszák meg azokkal az ismerőseikkel, rokonaikkal, akik nem interneteznek!

 

Ha mégis megkárosítják, haladéktalanul tegyenek bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

 

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn