Levegőből a parlagfű ellen

A Baranyai Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége légi szolgálata a parlagfű virágzásának időszakában több légi járművel (hátmotoros siklóernyőket, trájkokat, drónt, girokoptert, sárkányrepülőket) bevetve a levegőből pásztázva ellenőrzik a megyeszékhelyen és a megye különböző településein a parlagfüves területeket. Ez már a második év, hogy ilyen repüléseket is végrehajtanak a polgárőrök.

Az idén már május óta több ezer hektárt repültek le szisztematikusan. Azonban ha külön kérés érkezik adott területeket is felderítenek célirányosan.

Ezekkel a gépekkel elég alacsonyan tudnak repülni ahhoz hogy a lefényképezet terület fényképén jól kivehető legyen a parlagfű. Ebben az időszakban sokkal több órát töltenek a képzet pilóták a levegőben. A terület tulajdonosának beazonosítása és kiértesítése azonban óriási terhet ró a polgárőrökre, de szerencsére ebben segítenek a helyi polgárőr egyesületek, lakosok és az önkormányzatok is.

A polgárőrök tévhitekkel ellentétben nem büntetnek, hanem együttműködve a társzervekkel, önkormányzatokkal, magánemberekkel a parlagfüves területekről jelzést adnak a gazdák tulajdonosok irányába akik még időben a büntetéseket megelőzve tudják területüket mentesíteni.

Tudomásunk szerint a hatóságok is csináltak/nak ellenőrző repüléseket Baranya megyében, több ízben.  A hatóságok viszont nem térhetnek el a hivatalos ügymenettől így az ó általuk felderített parlagfüves területek tulajdonosai szankcióra biztosan számíthatnak.

Reméljük, erre a megyében nem kerül sor, mivel a polgárőrség mindent megtesz, hogy időben értesüljenek az érintett tulajdonosok a problémáról, és ha a figyelmeztetést megfogadják, valamint megteszik a tőlük elvárható munkálatokat ezzel mentesülnek a szankciók alól valamint ami még ennél is fontosabb környezetükben élő allergiás embereken is segítenek.

Zóka Benjámin

Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn