Jótanácsok a kérdezőbiztosok fogadásához

Október 1 és 31-e közötti időben nép- és lakásszámlálásra, továbbá az ebből kimaradtak november 8-ig történő pótösszeírásra kerül sor. Sajnos az utóbbi időben elszaporodtak a trükkös módszerrel végrehajtott lopások, ezért érdemes felkészülni arra, hogy lesznek, akik rossz szándékkal akarják majd kihasználni ezt a lehetőséget.

A Rádió P, a polgárőrök rádiója felhívja a lakosság figyelmét, hogy a népszámlálás időszakában is feltűnhetnek olyan rossz szándékú emberek, akik magukat számlálóbiztosnak kiadva juthatnak be lakásokba és az ott lakók figyelmét elterelve próbálnak eltulajdonítani különböző értékeket. Hogy ne váljanak áldozatok, kérjük fogadják meg tanácsainkat.

 

  • Az elkövetőkre jellemző, hogy sosem „dolgoznak” egyedül. Küllemük többnyire ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, ezért könnyebben beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Hihető, életszerű történeteket mondanak el, melyek célja minden esetben a figyelemelterelés.
  • Amennyiben a tolvaj cselekménye végrehajtása közben lelepleződik, kizárólag az adott helyzet mérlegelése után szabad ellenállást tanúsítani az elkövetővel szemben, mert az addig „csak” megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében, akár a testi épséget veszélyeztető magatartást is tanúsíthat, erőszakot alkalmazhat. Veszélyhelyzetben célszerűbb a rendőrség, a polgárőrök, a szomszédok, járókelők segítségét kérni.
  • Javasoljuk, hogy több ismeretlen látogató fogadása esetén ismerősök, rokonok is tartózkodjanak a lakásban. Idegen személyt soha ne hagyjunk felügyelet nélkül!
  • Az áldozattá válás elkerülése érdekében az értékeket (ékszerek, készpénz, takarékbetétkönyv, bankkártya, stb.) a személyes okmányoktól (pl. személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány, TAJ kártya, adó kártya, stb.) elkülönítve tárolják.
  • Magyarország területén ezen a héten, mintegy 40 ezer számlálóbiztos minden egyes lakott épületbe eljuttat egy-egy úgynevezett adatfelvételi csomagot. Ezen szerepel az összeíró személy neve, azonosítója és telefonszáma. Ezt a számot tárcsázva megtudhatjuk a számlálóbiztos látogatásának pontos dátumát, időpontját. A becsöngető népszámlálást végző minden esetben felmutat majd egy kék színű, számlálóbiztosi igazolványt, amelyen szerepel a biztos neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása. Ezen igazolvány kizárólag a biztos személyazonosságát igazoló fényképes hatósági igazolvánnyal például személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal, útlevéllel együtt érvényes!  A 06-80-200-014, vagy 06-80-200-224  ingyenesen hívható zöld számokon lehetőség van az adatok valódiságágának ellenőrzésére is.

A népszámlálás során a személyes okirataikat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, a fent felsorolt okmányaikkal igazolják magukat.

Amennyiben veszélyben érzi magát, hívja bizalommal a rendőrséget az ingyenes 107, vagy a 112 segélyhívók valamelyikén, vagy kérje polgárőr ismerőse segítségét.

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn