Illegális szemétlerakat Békés határában

Országos probléma a szemetelés, ami sajnos nem kerüli el városunkat sem, főként háztartási, elektronikai-, és zöldhulladékot helyeznek el, legtöbbször a külterületi utak menti árkokba. Városunk határában, a 470 sz, út mentén Törökszigetnél illegális szemétlerakatot fedezett fel a Békési Polgárőrség KHSz járőrei.

A polgárok tisztességes többsége, aki környezettudatosan próbál élni és erre neveli gyermekeit, mélységesen fel van háborodva az ilyen cselekedetek láttán, és azonnal felmerül benne a kérdés:

Hogyan lehetne ezt megszüntetni?

Ugyanígy van vele az önkormányzat is.

– Nehezen tudjuk tetten érni a szemetelőket, mert az esetek döntő többségében a szeméthalmazt már csak a lerakása után észleljük, így ismeretlen tettes ellen tehetünk feljelentést a rendőrség felé- mondta Izsó Gábor polgármester, majd kitért arra, hogy a 2012 óta működő, az illegális lerakók felszámolását célzó Startmunka programnak köszönhetően több száz százalékkal tisztább a város és környéke, ugyanakkor tény, hogy ezek a helyek újratermelődnek. A közmunkások folyamatosan járják a forgalmas utakat és a város közterületeit, hogy eltüntessék a szemetet.

– Ha tenni akarunk mindezek ellen, akkor először is nem árt tudni, hogy az illegális hulladék elhelyezés bűncselekmény!

 A Büntető Törvénykönyv 248. § (1) szerint „Aki a) arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, b) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2)  A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt a hulladékról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el.”

Első teendő tehát a hatóságok segítése az elkövetők beazonosításában. A közterület-felügyelőkön, a polgárőrökön, a rendőrségen túl szükség van minden tisztességes békési lakos figyelő szemére, a gyanús mozgások bejelentésére.

Az utóbbi években országos szinten – Békésen is – szépen terjed a szelektív hulladékgyűjtés, a környezettudatos nevelés terén előrelépés érzékelhető, így van esély rá, hogy a felnövekvő nemzedék már nyugat-európai szinten fogja kezelni ezt a problémát.

Fotók az illegális szemétlerakatról, annak felszámolásáról és a megtisztított területről.

Forrás, fotó: Virág István – Köszönjük!

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn