Idén is teljesítették a diákok a Haditorna feladatait

Idén nyolcadik alkalommal álltak a Haditorna elnevezésű csapatverseny rajtvonalához középiskolás diákok, hogy összemérjék tudásukat. A négyfős csapatoknak ebben az évben sem volt könnyű dolguk – nyolc állomás feladatait kellett teljesíteniük, mielőtt célba értek.

 Közel 30 iskola fiataljai vettek részt az egy napos fizikai megmérettetésben.
Tizenegy iskolából összesen tizenhárom csapat érkezett a pákozdi Katonai Emlékpark területén szeptember 25-én, pénteken megrendezett nagyszabású versenyre. A feladatokat a korábbi évekhez hasonlóan úgy állították össze a szervezők, hogy legyenek benne gyakorlati teendők, amelyek a fizikai képességeket teszik próbára, és elméleti kihívások, amelyek során a katonai alapismereteiket kamatoztathatták a diákok.

Az idei pályán nyolc feladattal kellett megküzdeniük a csapatoknak. Volt rókavadászat, amelyben két-két csapat versenyzett, hogy ki találja meg gyorsabban az elrejtett jeladót rádió iránymérő segítségével. Kenuba is szálltak a diákok, itt az a csapat nyert, amelyik a legrövidebb idő alatt tudta teljesíteni a kijelölt távot. A partraszállás után katasztrófavédelmi feladat következett, itt a csapatok homokzsákokból kellett gátat emelniük.

A haditorna versenyről nem hiányozhatott a légpuska-lövészet, a kézigránát- célba dobás és a sebesült-cipeléssel egybekötött elsősegélynyújtás sem. Az erőnlétet tesztelő feladatok mellett egy honvédelmi totó elnevezésű audiovizuális teszttel is meg kellett birkózniuk a diákoknak, ahol az elméleti tudás mellett arról is számot kellett adniuk, mennyire tudnak együtt dolgozni. A pálya utolsó erőpróbája a tájfutó váltó volt, ahol még utoljára mindent bele kellett adni a csapatoknak.

A nagyszabású vetélkedőt nyolcadik alkalommal szervezte meg a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, a ma már hagyományosnak tekinthető program célja az, hogy katonák életében is szereplő sportos feladatokkal elősegítse a fiatalok honvédelmi nevelését.

A Rádió P úgy értesült, hogy a versenyző diákok közt voltak azok a baranyai megyei ifjú polgárőrök, akik második helyezést értek el a Haditornán.

(honvedelem.hu)

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn