„300×100 Biztonság” – folytatásra ítéltetett!

A Polgárőrség negyedszázada alatt nem volt még olyan sikeres kezdeményezés, mint a „300×100 Biztonság Polgárőr Mintaprogram” – hangzott el egyebek mellett ez az értékelés azon a tanácskozáson, amelyet április 27.-én a Készenléti Rendőrség nagy tanácstermében rendeztek. S amelyen Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár Bereg, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Fejér megyék polgárőr vezetői, polgármesterei mondtak véleményt e program tapasztalatairól. Nem véletlenül valamennyien sikerekről szólhattak, s arról: akár ilyen, akár megváltozott formában, de folytatni kell ezt a tevékenységet!

A tanácskozás résztvevőit – közöttük Papp Károly r. altábornagyot, az ORFK vezetőjét, dr. Hatala Józsefet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökét és dr. Túrós Andrást, az OPSZ elnökét – a házigazda Budapesti Polgárőr Szövetség képviseletében dr. Hegedűs György elnökhelyettes köszöntötte, majd az érintett megyei polgárőr szövetségek elnökei, vagy képviselőik adtak számot a program végrehajtásának tapasztalatairól.

Ezeknek sorában hallhattunk arról, hogy Borsodban – ahol 20 település részese e mintaprogramnak – rendszeresek az olyan rendőrséggel közös akciók, amelyeken 9-10 polgárőr egyesület tagjai segítenek az egyenruhásoknak egy-egy járás településein demonstratív megjelenéssel is visszaszorítani a bűnözést. Az ilyen akciók elnyerték az ott élők tetszését, s az érintett településeken jelentős mértékben javult az állampolgárok biztonságérzete.

Pest megyében is megnőtt a polgárőrök tekintélye annak köszönhetően, hogy szinte állandó jelenlétükkel bizalmat ébresztettek. Nem véletlenül baj esetén elsőként hozzájuk fordulnak a megyében élők. A 19 hevesi település polgárőreinek egyöntetű véleménye, hogy sikeres és egyben folytatásra ítéltetett ez a mintaprogram. A közös szolgálatoknak köszönhetően fokozódott a rendőri jelenlét, s ezt jó néven vette a lakosság.

A hármas – rendőrség, polgárőrség, önkormányzat – együttműködés sikerre vezetett Szabolcsban is, ahol például Ópályi korábban országos hírű volt nem éppen jó értelemben. E programnak is köszönhetően azonban gyökeresen megváltozott a helyzet – a jó irányba, s ezt a lakosság is akceptálja! Miként máshol, itt is elhangzott: a kisebbség okozza a fő gondot, s ezt azzal is igyekeznek orvosolni, hogy az arra alkalmasakat bevonják a polgárőri munkába. Nógrádban sikerrel vonták be az egyházat, és ami különösen eredményes, a fiatalokat a végrehajtásba. Meg is lett az eredménye, hiszen 100 fölött van Ifjú Polgárőreik száma. Kiemelt figyelmet kapnak a polgárőrök a rendőröktől, a közös járőrözések, a sikeres együttműködés gyümölcse, hogy megyeszerte javult a lakosság szubjektív biztonságérzete. Dömöstől Kesztölcig, a Dunakanyarban adott a legtöbb munkát a polgárőröknek a bűnügyileg fertőzött terület „megtisztítása” Komárom-Esztergom megyében. Az összehangolt rendőri-polgárőri munkának, e programnak, az egyház bevonásának és a Szomszédok Egymásért mozgalom kiterjesztésének köszönhetően mára biztonságossá váltak az itt lévő települések, nőtt a biztonság mindenhol.

Hogy a „házigazda” se maradjon ki, átfogó képet kaptunk arról: mit tettek Józsefvárosban – ahol több bűncselekmény történt korábban, mint egy-egy kisebb megyében – annak érdekében, hogy élhetőbbé tegyék e kerületet. A mára 70 fősre duzzadt polgárőr egyesület a rendőrséggel közösen és iránymutatásukkal, 30 ezer órás szolgálattal, s a rendvédelemben érdekeltek összefogásával mára bűnügyileg az egyik legjobb kerületté „varázsolták” Józsefvárost. Ahol a megelőzést tekintették fő szempontnak, sport és kulturális programokat szerveztek a fiataloknak, s kiemelten figyeltek a lakossági együttműködésre. Mert ezt tekintik a siker zálogának, s reménykednek a hasonló folytatásban.

A polgárőr vezetők beszámolói után polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők, s polgárőr egyesületi vezetők alkottak véleményt, mondták el tapasztalataikat a mintaprogramról. Amelyet valamennyien sikeresnek és folytatásra ítéltnek értékeltek. Kiemelték: lehetőségeikhez mérten támogatják az önkormányzat pénzéből az egyesületeket – némelyek erőn felül is –, ám volt olyan polgármester is, aki a pénzhiányos költségvetése miatt nem tudott élni ezzel a lehetőséggel. Többen is úgy fogalmaztak: ezért is kellene az állami büdzséből plusz pénzeket biztosítani e kiemelt egyesületeknek. Valamennyien a köszönet hangján szóltak az önkéntes bűnmegelőzők áldozatvállalásáról, s arról a kapcsolatról, amely a rendőrséggel és a polgárőrséggel a mintaprogram kapcsán kialakult.

A 19 felszólalás mindegyikéből sugárzott az az elkötelezettség, amit a polgárőrök éreznek településük biztonságáért! A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökeként is köszönöm ezt a tevékenységet, a párbeszédet a lakossággal, a rendőrökkel, a települések vezetésével. Civil kurázsi – ez illik legjobban a polgárőrökre, még ha vannak is, akik megfutamodnak ez elől. Ám ahol van önbecsülés, tartás, egymás tisztelete, ott az eredmények sem maradnak el! Gazdagabb lettem a ma hallottaktól – mondta dr. Hatala József.

Papp Károly azzal kezdte hozzászólását: a törvényt tisztelőkre és a paragrafusokat nem tisztelőkre oszthatjuk a lakosságot. Utóbbiak ellen kell közösen fellépnünk az aktuális településeken élők biztonsága érdekében. Zene volt füleimnek – emelte ki a főkapitány –, hogy nem a kriminál statisztikát, sokkal inkább a lakosság véleményét tekintik mérvadónak, ha biztonságérzetről esik szó. Öröm, hogy ráébredtek mindenhol arra: nem elég ilyen remek programot kitalálni, azt tartalommal helyben kell megtölteni. Együtt, összefogással, közös gondolkodással, az NBT-t is bevonva négyes összefogással. De ne feledjük az egyházak, más civil és rendvédelmi szervezetek bűnmegelőzésben fontos szerepét sem! Kollektívát építenek az e programban részt vevő települések, s ennek igen nagy jelentősége van! Nem volt elhamarkodott az a véleményünk, hogy ez sikerprogram lesz, aminek folytatásában bízhatunk! Köszönöm minden polgárőr munkáját, amely hozzájárult Magyarország közbiztonságának javulásához!

Színes, sokrétű, tartalmas rendezvényen vagyunk túl, csak felsőfokban beszélhetek az itt hallottakról. Amikor meghirdettük ezt a mintaprogramot a Rendőrség felügyelete mellett, azt gondoltuk, hozzájárulhatunk ily módon is az érintett települések biztonságának növeléséhez. Legszebb álmainkat is felülmúlták az eredmények, hiszen szinte minden településen érezhető javulás következett be – mondta dr. Túrós András zárszavában.

Az OPSZ elnöke azt kérte: az év második felében „Arccal a fiatalok felé” legyen a jelszava e mintaprogramnak! Arra kérem a 300 kiemelt polgárőr egyesületet, legyetek élenjárói a fiatalok bevonásának a polgárőri munkába! Azt is látnunk kell, ha jövőre folytatjuk – márpedig folytatni akarjuk – e sikerprogramot, meg kell azt újítanunk. Településenként legalább 50-100 lakos véleményét kérjük ki, hogyan látják a polgárőri tevékenységet, mennyire elégedettek a munkátokkal, miben várnának többet, milyen fejlődést remélnek a bűnmegelőzési munkátokat illetően. S ennek a „felmérésnek” az összegzése alapján változtassunk 2018 elejétől a folytatásban. Külön öröm számomra, hogy Budapest megmutatkozott. Én azt reméltem, a főváros lesz ennek a programnak a zászlóvivője. Most úgy látom: az érintett kerületek önkéntes bűnmegelőzői ráéreztek ennek a kiemelt programnak a lényegére, s a helyi sajátosságoknak megfelelően kezelik azt. A Polgárőrség fejlődik – tavaly 5 ezerrel emelkedett a polgárőri létszám –, s azokon a településeken, ahol törődnek a közbiztonsággal, ott igazán jó eredményeket értek el a rendőrök, polgárőrök és az önkormányzatok. Köszönöm mindenkinek, aki ehhez az eredményhez polgárőrként hozzájárult.

A tanácskozás végére is maradt ünnepelni való: Papp Károly r. altábornagy 60. születésnapja alkalmából főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesítette dr. Korondán Katalint, az OPSZ igazgatási elnökhelyettesét.

Szöveg és kép: Tóth Zoltán

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn